<< Naar press room

Trixxo Arena ontvangt voortaan ook langparkeerders

De stad Hasselt lanceert vandaag het mobiliteitsproject Mobicon in een testfase. Het initiatief faciliteert randparkeren op de site van Trixxo Arena en mikt daarbij op studenten en werknemers van de onderwijsinstellingen en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. De ‘last mile’ kan snel, eenvoudig en duurzaam worden afgelegd met een elektrische fiets, elektrische step, Mobit-deelfiets, de bus of wandelend.

Dagelijks werken, studeren of shoppen duizenden mensen in Hasselt. Dat stelt de stad voor de grote uitdaging om bereikbaar te zijn én te blijven. De stad ging daarom op zoek naar een gepaste parkeeroplossing voor het vele autoverkeer. Het resultaat is een nieuw parkeerbeleid met het Mobicon project als speerpunt.

Voor degene die langer in de stad willen doorbrengen – de langparkeerder – wordt ingezet op een bijkomend aanbod van randparkings. “Aan de rand van de stad voorzien we parkeerterreinen waar mensen gratis of uiterst voordelig kunnen parkeren. De reiziger kan dan comfortabel en snel zijn weg verderzetten naar onze binnenstad, met een kwaliteitsvol aanbod van de van zogenaamde last-mileoplossingen : het openbaar vervoer, e-bikes, deelfietsen enzovoort”, klinkt het.

Oplossing voor studenten en werknemers

De site van de Trixxo Arena op de site van het belevingspark Park H telt in totaal 3.000 parkeerplaatsen maar deze worden tijdens de kantooruren nauwelijks gebruikt. Die vaststelling was voor Schepers de aanleiding om bij de Sportpaleis Group te gaan aankloppen met de volgende vraag: Kan de site worden ontwikkeld als een mobiliteitshub?.

Om deze vraag te beantwoorden ging stad Hasselt samen met de Sportpaleis Group maar ook met UHasselt, Hogeschool PXL, GO! Next onderwijs, het Jessa-ziekenhuis, Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Slimme Regio Vlaanderen de voorbije maanden aan de slag. Deze samenwerking resulteerde in een project dat Mobicon werd gedoopt.

Het doel van Mobicon is aantonen dat randparkeren gecombineerd met duurzame last-mile oplossingen een volwaardig alternatief kan zijn voor rondjes rijden op zoek naar parkeergeluk. Mobicon start deze week een ‘soft launch’, een kleinschalige, voorzichtige en gecontroleerde start.

“Dit project is complex en moet groeien. In deze opstartfase werken we dan ook bewust met een beperkte testgroep en met een afgebakend aanbod van fietsen, steps en mobiele drop off stations. Op basis van feedback van onze testgebruikers willen we stapsgewijs bijsturen en komen tot een volwaardige mobiliteitsoplossing”, aldus de stad Hasselt. Een eerste “upgrade” van het project is voorzien bij de start van het volgend academiejaar. “Dan moeten niet enkel de kinderziektes eruit zijn, ook de gebruiksvriendelijkheid en het aanbod moeten verhoogd zijn. We bekijken in die fase om op te schalen en uit te breiden naar andere organisaties.”

“We zetten zelf als organisatie al jaren sterk in op de promotie van het openbaar vervoer om concerten en evenementen te bezoeken, met overigens heel mooie resultaten in Antwerpen en Vorst. Onze aanpak in Antwerpen en Vorst wordt trouwens met grote belangstelling gevolgd in het buitenland”, vertelt Kurt Ceyssens, venue manager van de Trixxo Arena en het Trixxo Theater. “We waren dan ook meteen mee aan boord van het Mobicon project. Het initiatief past volledig binnen onze eigen visie op duurzame mobiliteit. We hopen dat het project op langere termijn verder nog kan worden uitgebouwd.”