<< Naar press room

Solidariteitsfonds maakt na 2 jaar de balans op

De zomer komt op gang. En daar hoort een volle concert- en festivalagenda bij. Na meer dan 2 jaar zwoegen komt de Belgische livemuzieksector terug langzaam tot leven. De impact op de sector zal nog lang voelbaar zijn. LIVE2020 – solidariteitsfonds voor en door de Belgische livemuzieksector – blikt vlak voor deze drukke zomer terug op de afgelopen 2 jaar.

Heft in eigen handen

Toen in maart 2020 de livemuzieksector voor de eerste keer op slot ging, vielen veel artiesten en hun achterban plots zonder werk. De overheid bood hulp, maar velen vielen ook door de mazen van het net. De livemuzieksector besloot daarom het heft in eigen handen te nemen en richtte LIVE2020, een steunfonds voor en door de livemuzieksector op. Het initiatief werd enthousiast gedragen door mensen bij VI.BE, Live Nation, Het Depot, be•at, Dour, Peter Verstraelen, Redcat Artists en Kunstmest. Twee jaar en een gezondheidscrisis later maken alle betrokken partijen samen de rekening op.

De rekening

LIVE2020 zamelde in twee jaar tijd maar liefst 1.098.937,02 euro in, dankzij de massale vrijgevigheid van individuen, bedrijven én de meer dan 100 solidariteitsacties. 87.800,28 euro daarvan kwam van 1.317 individuele stortingen. 986.736,74 euro werd ingezameld dankzij de talloze solidariteitsacties en giften van bedrijven ten voordele van het fonds.

De uitschieters onder de fundraisers: Rock Werchter Zomerbar (100.000 euro), Bike For Live (50.000 euro), Mondmaskers van Ancienne Belgique (55.797 euro), Lights For Live (50.943 euro), de SMS-actie van Proximus (42.492 euro), opbrengsten van ticketingservices (133.967 euro en counting) en een anoniem verfbedrijf (168.000 euro). Ook Bid For Live, een veiling op poten gezet door LIVE2020 zelf, bracht veel geld in het laatje: 129.040 euro.

De afgelopen twee jaar konden individuen en relanceprojecten tijdens 4 rondes steun aanvragen bij het fonds: in september 2020, december 2020, maart 2021 en november 2021. Het steunfonds kon 706.952 euro vrijmaken om zo 535 individuen en 183 relanceprojecten te steunen tijdens deze zware periode van 2 jaar.

En nu?

De 5de ronde loopt momenteel en richt zich op psychologische hulp. LIVE2020 maakt daarvoor 20.000 euro vrij. Individuen werkzaam in de muzieksector kunnen dankzij LIVE2020 tot 8 sessies bij de psycholoog of psychiater laten terugbetalen.

Ook in de toekomst laat LIVE2020 de livemuzieksector niet los, want de crisis is jammer genoeg nog niet voorbij. Het publiek vindt de weg nog niet volledig terug, door bijvoorbeeld een nazinderende covidangst, de financiële crisis of keuzestress door een overvolle concertagenda. Organisatoren worden dan weer geconfronteerd met stijgende energiekosten door de oorlog in Oekraïne en stevige indexering van lonen en andere kosten. Daarbovenop kende de sector een ware uitstroom van werkkrachten waardoor er heel wat vacatures open blijven staan.

Laat LIVE2020 daarom niet los. Blijf ook het fonds steunen, want samen zijn we #UnitedForLiveMusic.