<< Naar press room

Fietsparcours voor schoolkinderen in kader van World Bicycle Day

Zaterdag 3 juni vindt World Bicycle Day plaats. Naar aanleiding daarvan vraagt zaalverhuurder be•at meer aandacht voor de fiets als manier om zich te verplaatsen naar en van een evenement. Uit eigen cijfers blijkt alvast dat de fiets aan populariteit wint. Om op de lange termijn nog meer bezoekers op de fiets te krijgen, is het nodig vandaag actie te ondernemen. Daarom kunnen schoolkinderen deze week naar aanleiding van World Bicycle Day hun fietsvaardigheden verbeteren op een uniek fietsparcours in de grootste concertzalen van het land.

Jong geleerd is oud gedaan. Samen met de stedelijke basisscholen Villa Stuivenberg, De Luchtballon, Flora en stedelijke buitengewone school De Leerexpert Columbiastraat wordt naar aanleiding van World Bicycle Day vandaag in het Sportpaleis een uniek fietsparcours aangelegd. Meer dan 300 schoolkinderen zullen er hun fietsvaardigheden kunnen oefenen. Het project wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de Fietsbieb, ProVélo, de Fietsschool van Sporting A en Slim naar Antwerpen.

“Voor onze leerlingen is dit een fantastische ervaring”, vertelt Katrien Vandenbril, directeur van De Leerexpert Columbiastraat. “Kinderen genieten sowieso enorm van sport en onze leerkrachten merken dat ze ook beter kunnen leren als er dagelijks tijd is voor wat beweging. Bovendien is het voor hen ook een kans om hun sociale vaardigheden in de praktijk toe te passen. Toen het Sportpaleis voorstelde om te komen fietsen in de grootste concertzaal van de stad, hebben we dus geen moment getwijfeld.”

“Leren fietsen is ook heel belangrijk voor jonge kinderen” vult Kris du Pont van Villa Stuivenberg aan. “Sommige kinderen krijgen thuis niet de kans om te leren fietsen, daarom vindt onze school het belangrijk om ook hen oefenkansen te geven. De uitnodiging van het Sportpaleis was daarom ook voor onze school een schot in de roos.”

Uitreiking fietsbrevetten in Vorst Nationaal

In Vorst Nationaal werd op woensdag 31 mei samen met de gemeente Vorst en ProVelo in het kader van het fietsevenement ‘Vollenbike’ eveneens een parcours ingericht met de focus op fietsbeheersing.

“In onze zaal wordt een parcours uitgestippeld met verkeersborden om de jonge fietsers bewust te maken van de voorrangsregels”, zegt venue director Coralie Berael. “Het parcours wordt opgezet met de hulp van Ginko vzw voor de begeleiding, Humanity Help Team voor EHBO post en de politiezone Zuid/Midi. Op het middenplein vinden trouwens ook workshops plaats voor kinderen die nog niet kunnen fietsen.”

De uitreiking van de fietsbrevetten – die kinderen kunnen behalen door stempels te verzamelen – vindt plaats op 8 juni in Vorst Nationaal. De kinderen van een achttal scholen ontvangen niet alleen hun fietsbrevet, maar worden ook getrakteerd op een indrukwekkend fietsspektakel op het middenplein.

Fietsgebruik zit in de lift

Be•at hanteert de STOP-methode om de mobiliteit rond zijn zalen te sturen. STOP staat voor Stappen, Trappen, Openbaar vervoer en Privévervoer. In die volgorde wordt in de communicatie naar bezoekers het fietsgebruik en het openbaar vervoer gepromoot.

Wat het Sportpaleis betreft blijft het gebruik van de auto om een evenement te bezoeken verder dalen. Waar in 2008 nog bijna 65% van de bezoekers met de auto kwam, is dit aandeel inmiddels gezakt naar zo’n 45%. Opvallend daarbij is trouwens dat het aandeel bezoekers dat met de fiets naar de Sportpaleis site komt alvast spectaculair stijgt. In 2019 (het jaar voor de pandemie) bezocht 1,68% onze concertzalen in Antwerpen met de fiets. Vorig jaar steeg dit tot 3% van het bezoekersaantal. De verbeterde fietsinfrastructuur werpt duidelijk zijn vruchten af.

“Het relatief hoogste aantal bezoekers met de fiets noteerden we bij het e-sports event PGL op 21 mei 2022, waar liefst 7.71% met de fiets kwam”, zegt Jan Van Esbroeck, CEO be•at. “Het absoluut hoogste aantal fietsen werd geteld op 28 oktober. We hadden toen tegelijkertijd Bicep in de Lotto Arena en Kendrick Lamar in het Sportpaleis. Die avond stonden 1.288 fietsen geparkeerd rond de Sportpaleis site.”

Be•at roept bezoekers op om de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Of althans de laatste kilometers op een duurzame manier af te leggen.