Terug naar de website

Naar aanleiding van ‘World Bicycle Day’ gooien Vorst Nationaal en het Sportpaleis opnieuw de deuren open voor het jonge fietsende publiek. 

Het Fietspaleis opent de deuren

Het was voor meer dan 300 schoolgaande kinderen uitkijken naar dinsdag 11 juni en de tweede editie van het Fietspaleis.

Deze ochtend kwam Peter Van den Aker, brand coordinator bij be•at en projectverantwoordelijke, aan het woord bij Radio 2. Beluister hier de bijdrage. 

De eerste beelden van het Fietspaleis

"De kinderen leren hier veel bij op korte tijd"

“Ik vind dat de kinderen heel veel leren op twintig minuten fietstijd. We hebben op school fietslessen, maar we kunnen niet bieden wat jullie hier doen. De kinderen waren bij de start heel zenuwachtig. Maar nu zie ik heel veel blije gezichten. Heel leuk hier is dat er heel veel begeleiding is.”

Stephanie Van Beek, leerkracht lagere school Groenendaal in Merksem

"Het extra oefenen met de fiets is een meerwaarde"

“We zijn hier zodat onze kinderen extra kunnen oefenen op de fiets. Omdat veel van onze kinderen zelfstandig naar school komen is dat een meerwaarde. Het technische aspect van fietsen hebben onze leerlingen wel onder de knie, maar het zijn vooral de verkeersregels en het gedrag in het verkeer dat minstens zo belangrijk is.

Isabel Van Bossche & Ine Janssens van Leerexpert Jozef van Poppelstraat in Deurne

Het Fietspaleis in beeld

In het nieuws

Fiets Brocante in beeld

Waarom aandacht voor de fiets?

Be•at zet zich niet alleen in om haar concertzalen en theaters op een duurzame manier te exploiteren, maar wil ook duurzame (deel)mobiliteit naar en van evenementen aanmoedigen. Met ‘Fiets Brocante’ in Vorst Nationaal en de tweede editie van het ‘Fietspaleis’ in het Sportpaleis zetten we het fietsgebruik en -plezier in de kijker.

Pionier in eventmobiliteit

Onze organisatie is pioneer op het vlak van duurzame eventmobiliteit. Sinds 2005 werkt be•at met een evenementenvervoerplan voor de Antwerpse site. Uitgangspunt is het STOP-principe (Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Privaat vervoer – in volgorde van prioriteit).

Be•at heeft daarbij een succesvolle samenwerking op touw gezet met de vervoersmaatschappijen. Zowel het combiticket in samenwerking met De Lijn als de Event Pass in samenwerking met MIVB kennen hun bestaan al meer dan een decennium. Ze bieden de mogelijkheid om concerttickets te gebruiken als vervoerbewijs voor tram, bus of metro. Daaraan werd ook een samenwerking met de NMBS toegevoegd zodat ook een reductie van 50% geldt op het treinticket.

“We zien dat steeds meer bezoekers bewust kiezen voor een duurzame verplaatsing,” aldus Tim De Pooter, mobiliteitscoördinator bij be•at. “51,35% van de bezoekers van het Sportpaleis en de Lotto Arena kiest voor een of andere vorm van duurzame verplaatsing.”

Uitreiking fietsdiploma’s in Vorst Nationaal

Op World Bicycle Day begin juni ontvingen in Vorst Nationaal tientallen schoolgaande kinderen hun fietsdiploma. Voor deze gelegenheid werd de loading dock omgebouwd tot fietsparking.

Eerder, op 22 mei, organiseerden Vollenbike, Cyklopper, Cyclo Lokal, Pro Velo en de gemeente Vorst op de esplanade voor Vorst Nationaal de jaarlijkse ‘Fiets Brocante’, een fietsbeurs voor tweedehands fietsen en een fietsparcours voor schoolgaande kinderen.

Schoolkinderen leren fietsen in het Sportpaleis en Vorst Nationaal

Jong geleerd is oud gedaan. Samen met de stedelijke basisscholen Villa Stuivenberg, De Luchtballon, Flora en stedelijke buitengewone school De Leerexpert Columbiastraat van Stedelijk Onderwijs Antwerpen wordt om die reden naar aanleiding van ‘World Bicycle Day’ in het Sportpaleis een uniek fietsparcours aangelegd.

In Vorst Nationaal wordt samen met de gemeente Vorst en ProVelo in het kader van het fietsevenement ‘Vollenbike’ eveneens een parcours ingericht met de focus op fietsbeheersing. 

De eerste leerlingen zijn gearriveerd

Sinds 9 uur leggen de eerste leerlingen het fietsparcours af in het Sportpaleis.

Nieuwe fietsenstalling voor personeel

Naast het sensibiliseren van bezoekers, worden ook eigen medewerkers gestimuleerd om met de fiets naar het werk te komen. Met succes. Want van de ongeveer 50 medewerkers die hun vaste werkplek in het Sportpaleis hebben, tekenden al 16 collega’s in op het fietsleasingaanbod. Omdat het fietsgebruik toeneemt en om het verder te faciliteren, werd vandaag naar aanleiding van World Bicycle Day een nieuwe fietsstalling officieel in gebruik genomen. Team Techniek zorgde voor een pareltje van een fietsenstalling.

Op de fiets door Vorst Nationaal

In Vorst Nationaal werd op woensdag 31 mei samen met de gemeente Vorst en ProVelo in het kader van het fietsevenement ‘Vollenbike’ eveneens een parcours ingericht met de focus op fietsbeheersing.

“In onze zaal werd een parcours uitgestippeld met verkeersborden om de jonge fietsers bewust te maken van de voorrangsregels”, zegt venue director Coralie Berael. “Het parcours werd opgezet met de hulp van Ginko vzw voor de begeleiding, Humanity Help Team voor EHBO post en de politiezone Zuid/Midi. Op het middenplein vonden bovenden ook workshops plaats voor kinderen die nog niet kunnen fietsen.”

De uitreiking van de fietsbrevetten – die kinderen kunnen behalen door stempels te verzamelen – vindt plaats op 8 juni in Vorst Nationaal. De kinderen van een achttal scholen ontvangen niet alleen hun fietsbrevet, maar worden ook getrakteerd op een indrukwekkend fietsspektakel op het middenplein.

“Kinderen genieten enorm van sport en onze leerkrachten merken dat ze ook beter kunnen leren als er dagelijks tijd is voor wat beweging.”

– Katrien Vandenbril, directeur van De Leerexpert Columbiastraat –

Cijfers cijfers cijfers

Het aantal mensen dat met de fiets naar de Sportpaleis site komt, stijgt spectaculair. In 2019, het laatste jaar voor de pandemie, bezocht 1,68% van de bezoekers onze concertzalen in Antwerpen met de fiets. Vorig jaar (2022) steeg dit tot 3% van het bezoekersaantal. De verbeterde infrastructuur wat fietspaden en fietsstallingen betreft werpt duidelijk zijn vruchten af.

Sportpaleis

  • In 2008 bezocht nog bijna 65% van de bezoekers het Sportpaleis met de auto. Dit aandeel is inmiddels gezakt naar zo’n 45%.

  • Het relatief hoogste aantal bezoekers met de fiets noteerden we bij het e-sports event PGL op 21 mei 2022, waar liefst 7.71% met de fiets kwam.

  • Op de tweede plaats staat het concert van Bart Peeters op 14 april 2022 met 6.24 % fietsende bezoekers.

  • Het absoluut hoogste aantal fietsen werd geteld op 28 oktober 2022. Bicep speelde toen in de Lotto Arena, Kendrick Lamar in het Sportpaleis. Die avond stonden 1.288 fietsen geparkeerd op de Sportpaleis site.


Vorst Nationaal

  • In 2012 maakte maximum 5% van de bezoekers van Vorst Nationaal gebruik van duurzaam vervoer. Op dit ogenblik loopt dit aantal voor sommige concerten op tot 40% van de bezoekers.

  • Bijna 2.000 bezoekers fietsten naar Vorst Nationaal in 2022, tegenover slechts 465 bezoekers in 2019. Dit is 4,5 keer meer!

Waarom met de fiets

Iedereen op de fiets! Maar waarom? We vroegen het aan bezoekers van het Elton John concert afgelopen zaterdag 27 mei in het Sportpaleis.

Yasmine & Yves

Yasmine en Yves komen voor het concert van Elton John uit Hove met de fiets. “We doen al heel wat met de fiets, ook met de kindjes”, zegt Yves. “Het is maar een half uurtje rijden en dankzij de fietsostrades is het Sportpaleis vlot bereikbaar. Plus, je spaart tien euro uit voor de parking. (Lacht) Het is – denk ik – een klik die je moet maken in je hoofd.”

Lieselotte & Stijn

Lieselotte en Stijn komen uit West-Vlaanderen om Elton John te zien. Het koppel boekte een weekend in Schilde en fietste ongeveer een half uurtje richting het Sportpaleis. “Het geeft ons meer vrijheid en je ziet ook nog wat van de omgeving”, zegt Stijn. “Zolang we met ons tweetjes zijn, is het heel makkelijk op die manier”, vult Lieselotte aan.

De STOP-methode boekt resultaat

STOP staat voor Stappen, Trappen, Openbaar vervoer en Privé vervoer.  

Het STOP-principe wil het autoverkeer in een straal van anderhalve kilometer rond de concertzaal aanzienlijk verminderen door het publiek uit te nodigen de laatste kilometer(s) te voet, met de fiets of via een van de voorgestelde alternatieven af te leggen.

Dit internationaal erkende mobiliteitsprincipe wordt sinds 2013 toegepast voor evenementen in het Sportpaleis en de Lotto Arena. Het heeft het aantal autoritten gehalveerd. Ook Vorst Nationaal nam het concept enkele jaren geleden over.
 

Dankzij meerdere partnerschappen (De Lijn, NMBS, MIVB, Parking Brussels, Audi) wordt een stabiel en duurzaam alternatief voor de auto gepresenteerd.i

Nieuwe fietsenstalling medewerkers

Naast het sensibiliseren van bezoekers, wordt ook het gebruik van de fiets in het kader van het woon-werkverkeer van medewerkers gestimuleerd. Met succes. Want van de ongeveer 50 vaste medewerkers die hun vaste werkplek in het Sportpaleis hebben, tekenden alvast 16 collega’s in op het fietsleasingaanbod. Omdat het fietsgebruik toeneemt en om het verder te faciliteren, wordt op vrijdag 2 juni naar aanleiding van World Bicycle Day een nieuwe fietsstalling officieel in gebruik genomen.

Help ons de C02 uitstoot verminderen door de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Kom je met de auto parkeer dan op een P&R en legt de laatste paar kilometers op een duurzame manier af.

Onze partners

Aan het fietsparcours in het Sportpaleis en Vorst Nationaal hebben meerdere partners bijgedragen. We bedanken graag iedereen die de schouders onder beide initiatieven zette.

be•at faciliteert elk jaar meer dan 600 concerten, shows en voorstellingen in haar 5 arena’s en 3 theaters in België. Je kan het zo gek niet bedenken of het past in onze zalen: productpresentatie, congressen, persconferenties, bedrijfsfeesten, teambuildings, vakbeurzen, publieksbeurzen, sportevenementen, concerten en party’s. Dankzij onze onbeperkte mogelijkheden kunnen we vlot alle mogelijke events faciliteren in Antwerpen, Brussel, Gent of Hasselt.

© Alle rechten voorbehouden • Antwerps Sportpaleis nv – Schijnpoortweg 119, 2170 Merksem – België
BTW (BE) 0461.051.688 • RPR Antwerpen • BNP Paribas Fortis • IBAN: BE93 2200 4925 0067 • BIC: GEBABEBB