Hulpbronnen en afval

  • Afvalvermindering aan de bron
  • Herstel en hergebruik van materiaal
  • Geen verkoop meer van plastic voor eenmalig gebruik
 

Drankbekers
Sinds 6 juni 2023 werken we in onze arena’s met herbruikbare bekers. Daarmee willen we de afvalberg en dus ook onze ecologische voetafdruk verkleinen. Wanneer je een drankje bestelt aan de bar, dan wordt dit geserveerd in een herbruikbare beker. Nadien kan de beker op twee verschillende manieren worden ingeleverd: via de daartoe bestemde container of aan de bar.

De overheid legt een duurzaamheidsdoelstelling op en verwacht dat minstens 90% van het materiaal terug wordt ingezameld voor hergebruik. Dat blijkt in de praktijk een bijzondere uitdaging, ondanks uitvoerige communicatie voorafgaand aan en tijdens het bezoek. Hoewel meer dan 85% van onze bezoekers bevestigt dat het duidelijk is wat er met de lege beker moest gebeuren, geeft slechts 82% aan dat ze de beker ook effectief hebben terug gebracht naar de bar of gedeponeerd hebben in de daartoe bestemde container (gebaseerd op onderzoek na afloop van de eerste testevents).

Be•at zet in op een sensibiliserende campagne in haar zalen en via haar online communicatie kanalen en onderzoekt ook in de zaal verschillende manieren om de bekers maximaal te recupereren.

Plastiek
Het gebruik van plastiek wordt zoveel als mogelijk geband in onze venues. We leveren voortdurend inspanningen om ook onze leveranciers hierop aan te spreken. We durven nog niet helemaal beweren dat u bij ons geen plastiek meer zal vinden, maar het gebruik ervan is zeer sterk verminderd, en de doelstelling is duidelijk: zo weinig mogelijk plastiek in onze venues! 

PET- flesjes worden verzameld om te recycleren. Wij rekenen hierbij op de steun van onze bezoekers om het afval in de correcte vuilbak te deponeren. Samen goed sorteren = beter recycleren.

Sorteren
Om het sorteren in de kantoren en backstage te optimaliseren startten we eind 2021 met de ontwikkeling van een eigen systeem van afvalbakken. Een custom made sorteerstraatje op wielen zeg maar. Dit in-house ontwerp is modulair zowel op vlak van formaat als materiaal en kan worden aangepast in functie van de locatie waar de afvalbak gebruikt wordt. Het ontwerp werd in nauw overleg met de poetsploeg ontworpen zodat zij deze vlot kunnen leegmaken.

Folie inzameling
De folie die rond de drankverpakkingen zit in alle be•at zalen apart verzameld en aan Renewi bezorgd. 98% van deze folies is bruikbaar als nieuwe grondstof.